Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Selamat datang ke laman blog kawe (saya). Apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan sesiapa mahupun mana-mana pihak. Ia hanya pandangan peribadi. Laman ini juga menggunakan / dilampirkan keratan, rencana, dan sumber daripada akhbar-akhbar tempatan. Terima kasih kerani sudi bertandang ke laman MyView @ ramboview.blogspot.com

Ahad, Januari 10, 2010

‘DAP jangan ungkit lagi’

9/12/09

Oleh MUZDALIFAH MUSTAPHA
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 8 Dis. – Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu Malaysia (PPPMM) memberi amaran tegas kepada DAP supaya tidak lagi mengungkit soal ketuanan Melayu kerana jika ia diteruskan parti itu akan mendapat tentangan hebat daripada orang Melayu.

Presidennya, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Kachar berkata, orang Melayu sejak dulu lagi tidak pernah menyentuh soal perkauman, apatah lagi menimbulkan perasaan kurang senang di kalangan kaum lain.

Sehubungan itu, tegasnya, sekiranya terdapat orang Melayu di dalam pakatan pembangkang yang turut menyokong tindakan para pemimpin DAP itu, PPPMM percaya orang Melayu akan terus mengutuk dan menentang mereka.

‘‘Kalau ada orang Melayu yang sokong DAP seperti Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Pas, mereka itu orang yang bodoh, tidak ada akal lagi, sudah lupa daratan dan meletakkan otak di kepala lutut. Adakah mereka juga dah jadi bingung seperti pemimpin DAP?

‘‘Ini perkara berat (serius), DAP kena ingat, orang Melayu yang buka tanah Melayu ini. Maka, jangan sentuh kita, kalau dia sentuh lagi dan ada perkara yang tak diingini berlaku DAP yang harus dipersalahkan,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas tindakan DAP yang terus mempersoalkan perihal ketuanan Melayu dan bertegas akan terus membangkitkan dasar itu yang disifatkan tidak adil untuk bangsa-bangsa lain.

Naib Pengerusi DAP, M. Kulasegaran yang menegaskan perkara itu berkata, tindakan tersebut terus dilakukan kerana bimbang tentang masa depan hubungan antara kaum di negara ini.

Kamarudin menambah, sepatutnya ahli-ahli DAP yang merupakan anak kelahiran Malaysia dan memperjuangkan nasib rakyat tidak tergamak untuk menyuarakan soal itu.

‘‘Kita semua sudah lama tinggal secara berbilang kaum dan bertoleransi sesama kita, tetapi kenapa masih berdegil menimbulkan soal sensitif itu,’’ katanya.

Utusan Malaysia. 9/12/09

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Katakan sesuatu yang rasional yang akan mengatasi emosional..