Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Selamat datang ke laman blog kawe (saya). Apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan sesiapa mahupun mana-mana pihak. Ia hanya pandangan peribadi. Laman ini juga menggunakan / dilampirkan keratan, rencana, dan sumber daripada akhbar-akhbar tempatan. Terima kasih kerani sudi bertandang ke laman MyView @ ramboview.blogspot.com

Rabu, Februari 03, 2010

UMNO boleh ambil apa saja tindakan – Ku Li

KOTA BHARU 2 Feb. – Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah berkata, UMNO boleh mengambil apa sahaja tindakan ke atas beliau kerana kemunculannya di pentas pembangkang bagi menuntut royalti minyak.

Namun beliau menyifatkan, desakan sesetengah pihak dalam UMNO agar beliau dikenakan tindakan disiplin sebagai suatu yang tidak relevan.

“Apa sahaja (tindakan) mereka hendak lakukan ke atas saya adalah tidak relevan.

“Isunya ialah apa yang undang-undang kata. Undang-undang ialah Akta Pembangunan Petroleum yang membawa kepada kelahiran Petronas dan memberi Kelantan dan Terengganu hak perundangan kepada lima peratus hasil minyak yang ditemui di pesisir (pantai),” katanya.

Reaksinya itu dilaporkan sebuah portal berita yang memetik kenyataan beliau dalam Astro Awani semalam. Semalam, media melaporkan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, pihaknya tiada kuasa untuk bertindak ke atas Tengku Razaleigh, yang pendiriannya bertentangan dengan kerajaan Pusat berhubung bayaran royalti minyak kepada Kelantan.

Beberapa pihak membidas Tengku Razaleigh yang dianggap mempunyai agenda tersendiri apabila menyokong pembayaran royalti dan bukan wang ihsan kerana ia bertentangan dengan kenyataannya 10 tahun lalu.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pula dilaporkan berkata, pucuk pimpinan parti akan meneliti ucapan Tengku Razaleigh dalam Ceramah Perdana Royalti Minyak di Stadium Sultan Muhammad Keempat di sini Khamis lalu.

Tengku Razaleigh dipetik sebagai berkata, sebagai Pengerusi Petronas ketika itu beliau menggubal akta berkenaan dan memeterai perjanjian-perjanjian berkaitan atas arahan Allahyarham Tun Razak, yang merupakan perdana menteri kedua.

Katanya, beliau mahu memastikan negeri-negeri miskin di Semenanjung mendapat faedah daripada minyak ditemui di pesisir.

Menurut Tengku Razaleigh, isunya sekarang bukan beliau sebaliknya soal perundangan dan hak rakyat dalam pertikaian mengenai tuntutan wang royalti petroleum.

Sehubungan itu, jelas beliau, UMNO boleh berbuat apa sahaja yang mereka inginkan.

“Lebih-lebih lagi mereka masih perlu berurusan dengan soal undang-undang dan menghadapi rakyat,” katanya.

Utusan Malaysia 3 Feb 2010

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Katakan sesuatu yang rasional yang akan mengatasi emosional..