Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Selamat datang ke laman blog kawe (saya). Apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan sesiapa mahupun mana-mana pihak. Ia hanya pandangan peribadi. Laman ini juga menggunakan / dilampirkan keratan, rencana, dan sumber daripada akhbar-akhbar tempatan. Terima kasih kerani sudi bertandang ke laman MyView @ ramboview.blogspot.com

Rabu, Februari 03, 2010

‘Tindakan Ku Li tidak boleh diterima’

Oleh NORILA DAUD
KUALA LUMPUR 2 Feb. – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, tindakan Ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah menggunakan pentas pembangkang dalam isu tuntutan royalti minyak Kelantan adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

Menurut beliau, Tengku Razaleigh boleh menggunakan saluran lain seperti forum untuk menyatakan pandangan.

Kata Dr. Mahathir, beliau juga boleh berjumpa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan bukannya menggunakan pentas parti pembangkang.

“Saya rasa ini tidak boleh diterima, saya sendiri akan menggunakan saluran seperti forum untuk suarakan pandangan saya.

“Tengku Razaleigh juga boleh bercakap dengan Perdana Menteri jika Perdana Menteri mahu berjumpa beliau,” katanya pada sidang akhbar selepas menyampaikan ucapan pada Persidangan ASEAN Logics 2010 di Universiti Islam Antarabangsa (UIAM) di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab pertanyaan wartawan mengenai tindakan Tengku Razaleigh menggunakan pentas pembangkang untuk menuntut isu royalti minyak Kelantan.

Ditanya sama ada tindakan Tengku Razaleigh itu boleh memecahkan undi BN di Kelantan, Dr. Mahathir berkata: “Ikut macam mana pun BN tidak boleh dapat balik Kelantan kerana mereka mempunyai pemikiran tersendiri’’.

Mengenai perkembangan politik di Pulau Pinang, katanya, kepimpinan kerajaan pakatan pembangkang semakin lemah apabila rakyat mula mempersoalkan kemampuan mereka menerajui negeri itu. 

Jelasnya, keadaan mereka bertambah sukar selepas bertindak merobohkan rumah setinggan dangerai-gerai makan tanpa lesen milik orang Melayu.

“Semasa berada di luar kerajaan memang senang untuk berkata apa yang mereka suka, tetapi apabila menjadi kerajaan dan bertindak merobohkan rumah setinggan dan gerai peniaga, ia telah menjadi isu yang amat sensitif,’’ ujarnya.

Mengenai kerajaan pakatan pembangkang yang semakin goyah di negeri itu, Dr. Mahathir berkata, sememangnya di antara DAP, PKR dan Pas tidak wujud persamaan.

Beliau turut mempertikaikan sikap Pas yang dahulunya enggan bekerjasama dengan bukan Islam dan mengkafirkan sesiapa yang menjalinkan hubungan dengan bukan Islam tetapi kini mengubah pendirian itu untuk mendapat sokongan pengundi bukan Islam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Katakan sesuatu yang rasional yang akan mengatasi emosional..