Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Selamat datang ke laman blog kawe (saya). Apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan sesiapa mahupun mana-mana pihak. Ia hanya pandangan peribadi. Laman ini juga menggunakan / dilampirkan keratan, rencana, dan sumber daripada akhbar-akhbar tempatan. Terima kasih kerani sudi bertandang ke laman MyView @ ramboview.blogspot.com

Ahad, Oktober 10, 2010

Cerita Bola: Malam gemilang Kelantan, malam cemerlang Idlan

Kelantan menamatkan kempen Piala Malaysia, peringkat kumpulan dengan menundukkan KL Plus di laman sendiri. Bermain di arena lawan tetapi umpama bermain di laman sendiri; itulah senarionya. KL Plus yang bernasib baik pada 20 September '10 lepas, apabila pulang gembira setelah seri 3-3 dengan Kelantan. Tapi malam tadi Kelantan sedikitpun tidak memberi ruang dan peluang kepada skuad lebuh raya tersebut. Di bawah ini dilampirkan visual tiga gol pada separuh masa pertama.

Idlan bijak mencari ruang untuk melepasi pertahanan lawan untuk menghantar bola ke kawasan lawan. Piya pula dengan lembut menolak bola dan mengelirukan Faizal Rashid. Jika jaringan pertama berpunca daripada Idlan kepada Piya, jaringan kedua pula daripada Piya kepada Idlan. Gol ketiga, Idlan sekali lagi meletakan Kelantan di depan setelah menerima hantaran daripada Azizi.


Jaringan keempat agak menarik. Sepakan sudut daripada Farhan terus ke kepala Hairuddin dan singgah pula ke kaki Idlan. Dengan skill kecin anyi (kencing anjing) Idlan membuka ruang kepada Fahmi Rosid meletakan Kelantan sekali lagi di depan.

Keseluruhan permainan ternyata memihak kepada Kelantan. Gerakan awal babak sudah menampakan Kelantan menginginkan kemenangan. Akmal Rizal kali ini nampak selesa dan bijak berada di depan. Ketiadaan Daudsu seakan melumpuhkan pertahanan seketika. Tapi ia dapat diatasi dengan Azizi. Apa yang pasti Idlan mencatat malam cemerlangnya pada malam itu. Dinobatkan sebagai pemain terbaik perlawanan sememangnya dijangka.

Mana penyokong lawan? Sebagai pasukan kelab, memang dijangkakan tidak ramai yang menjadi penyokongnya. Kalau adapun mereka sebahagian daripada ahli keluarga pemain dan pengurusan. Dengan sokongan penyokong yang amat membanggakan membuktikan bahawa penyokong masih sayang akan bola sepak Kelantan. Mungkin lawan kali ini hanya KL Plus, sebab itu penyokong Kelantan mendominasi ruang stadium MBPJ. Tapi jika lawan selepas ini pasukan lain, mungkin penyokong akan lagi bertambah. Kemenangan mutlak Kelantan (4) - (0) KL Plus membolehkan wakil Kuala Lumpur ini ditunjukkan jalan keluar daripada saingan Piala Malaysia.

Selasa ini Kelantan akan bertandang ke Shah Alam untuk misi seterusnya. Selangor yang dinobatkan "juara" kumpulan D, akan menanti kunjungan Kelantan, "naib juara" kumpulan A.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Katakan sesuatu yang rasional yang akan mengatasi emosional..