Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Selamat datang ke laman blog kawe (saya). Apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan sesiapa mahupun mana-mana pihak. Ia hanya pandangan peribadi. Laman ini juga menggunakan / dilampirkan keratan, rencana, dan sumber daripada akhbar-akhbar tempatan. Terima kasih kerani sudi bertandang ke laman MyView @ ramboview.blogspot.com

Selasa, Ogos 02, 2011

Dugaan pertama pada puasa pertama

1 Ogos, bersamaan 1 Ramadhan: Tengah hari ini kawe menolong abang kerja, membaiki peti sejuk. Dipendekan cerita yang tersedia pendek, kisahnya bermula ketika kami membaiki peti sejuk di rumah seorang pelanggan.

Setelah "penyakit" peti sejuk disyaki kami ingin bergerak mencari barang ganti yang rosak. Bila hidupkan enjin kereta tiba ada suatu bunyi "ppop" kedengaran dari bonet depan kereta abang. Enjin pula memang taknak hidup. Tengok punya tengok, intai punya intai, timing beck (kalau tak salah ejaannya) putus.
-Gambar hiasan
Kerja belum selesai, timbul pula masalah lain. Kita datang baiki barang orang, barang kita pula rosak. Kalau  nak ikutkan hati mahu je tinggal kerja dan selesaikan kereta. Tapi pelanggan mesti diutamakan. Lagipun ini adalah punca rezeki.

Kami selesaikan dulu urusan peti sejuk. Nak cari barang ganti peti sejuk terpaksalah pinjam motor pelanggan. Pelanggan pun tak kisah. Dan dia pun sudi membantu. Kami selesaikan dulu hal peti sejuk. Lebih kurang pukul 1700, selesai urusan pelanggan.

Kereta kami terpaksa ditinggalkan sementara di situ. Pada malamnya barulah kami pergi ambil. Kereta kancil yang agak tua terpaksa ditarik dengan kereta wira yang tua juga tapi lebih perkasa. Urusan tarik-menarik abang minta tolong kawannya.

"Operasi" bermula dari pukul 2200 lebih hingga hampir pukul 0000. Penat jugalah badan untuk hari ini. Insya-Allah, tengah hari ini (2 Ramadhan) giliran kancil tua abang akan masuk klinik. Dah lama kancil ni tak masuk wad.

Dapat upah baiki peti untuk bayar upah baiki kereta. Oh.. Ujian pada hari pertama.

Begitulah hidup kita kan. Tak lekang daripada ujian Allah. Sama ada kita redha atau tidak sesuatu musibbah itu akan tetap ada. Apa yang baik adalah kita menerimanya dengan hati terbuka. Allah tidak akan membebani hamba-Nya melainkan beban itu mampu ditanggung oleh hamba-Nya.

Pada bulan yang penuh rahmat ini juga kita bukan saja kena bersedia untuk lapar dan dahaga tapi bersedia dengan setiap kemungkinan yang kita tidak inginkan.

Walaupun pelbagai ujian melanda kita tidak berhak mempersoalkan mengapa sesuatu itu terjadi kepada kita. Apa yang pasti Allah lebih tahu mengapa kita perlu diuji. Sesuatu musibbah yang terjadi juga menjadi ujian jika kita redha, tapi jika kita tidak redhai, ia akan menjadi satu bala atau pembalasan.

Jadi sebagai umatnya kita kena "memilih" adakah kita redha atau kita ingin membentak.

Subhanallah.. Asstagfirullah..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Katakan sesuatu yang rasional yang akan mengatasi emosional..