Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Selamat datang ke laman blog kawe (saya). Apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan sesiapa mahupun mana-mana pihak. Ia hanya pandangan peribadi. Laman ini juga menggunakan / dilampirkan keratan, rencana, dan sumber daripada akhbar-akhbar tempatan. Terima kasih kerani sudi bertandang ke laman MyView @ ramboview.blogspot.com

Selasa, November 30, 2010

Cerita bola: Apabila presiden bersuara

Dijangkakan 15 Januari depan Liga Super akan dimulakan serentak semua pasukan. Selangor akan menerima kunjungan Kelantan untuk merebut Piala Sumbangsih di Shah Alam. Kini setiap pasukan telah bersiap sedia dengan perancangan masing-masing untuk terus cemerlang pada musim akan datang. Dalam skuad Kelantan pula ada cerita yang tersendiri. Bagaikan dunia artis, Kelantan juga tidak lepas daripada gosip. Perpindahan pemain dan kenaikan gaji antara yang mengisi cerita Juara Piala Malaysia 2010.

Pintu pendaftaran pemain bakal ditutup, dan KAFA belum lagi mahu mengumumkan siapa yang bakal menyarung jersi Kelantan. Walaupun telah kedengaran senarai pemain yang bakal bersama Kelantan, namun ini belum lagi muktamad. Apa yang pasti B.Sathianathan sekali lagi diberi kepercayaan untuk mengemudi barisan kejurulatihan.

Di sebalik itu juga, melalui laman portal dan berita, Presiden KAFA telah bersuara mengenai sikap pemain-pemain. Kononnya bagaikan bintang yang menyinar, ada pemain-pemain yang mula demand. Ini menyebabkan presiden bersuara. Memetik berita dari Kosmo! Online Tan Sri Annuar Musa bersuara:
Ada yang lupa diri
SEBAHAGIAN daripada pemain skuad Kelantan yang memulakan latihan di Stadium Muhammed IV, Kota Bharu semalam.
“PEMAIN yang hari ini mula ada nama telah lupa bahawa dulu mereka adalah ‘nobody’ (tidak dikenali). “KAFA ambil mereka waktu mereka digugurkan, waktu mereka tak dibayar gaji, team (pasukan) mereka bubar. Ada yang terpaksa merantau kerana gaji murah.
“KAFA dan penyokong beri mereka gaji dan bonus, beri latihan yang baik, beri pendedahan dalam dan luar negara, beri publisiti dan beri teamwork yang terbaik. Akhirnya mereka lupa siapa yang jadikan mereka bintang.”
Demikian luahan kecewa Presiden Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA), Tan Sri Annuar Musa (gambar) yang dipetik daripada laman sosial Facebook setelah beberapa pemain bintangnya dikhabarkan gagal menghadiri sesi latihan pertama yang bermula kelmarin.
Beliau nyata kecewa dengan sikap sesetengah pemain yang gagal melaporkan diri pada sesi latihan pramusim tersebut walaupun hakikatnya mereka dan pemain lain dikira secara automatik telah mengikat kontrak bersama Kelantan untuk tempoh dua musim melalui surat tawaran bertarikh 1 September lalu kerana tiada seorang pun yang menolaknya.
“Terdapat pemain yang ghairah untuk mendapatkan gaji yang tinggi, membuat rundingan di saat-saat akhir pendaftaran, sedangkan peraturan telah menetapkan mereka berbuat demikian dua bulan sebelumnya.
“Saya tak dapat layan pemain secara individu terutama yang minta gaji tinggi. Saya perlu adil kepada semua. Kalau ada negeri nak tawar gaji tinggi, itu hak mereka dan pemain pilihlah sendiri tapi mesti ikut peraturan. Pemain wajib tebus kontrak, negeri wajib berunding dan bayar yuran perpindahan. Pelaburan KAFA bukan sedikit,” katanya.
Tambah Annuar, kelab juga seharusnya membuat tawaran kontrak tiga bulan sebelum tempohnya tamat. Tindakan-tindakan ini mungkin akan mengakibatkan kesan yang buruk kepada kelab asal yang kehilangan pemain pada saat-saat akhir.
Jelasnya, kesan yang buruk juga mungkin akan diterima oleh pemain yang mana status mereka boleh dipertikaikan dan mungkin juga menjadi kes di mahkamah sivil kerana melanggar kontrak.
“Mereka semua (pemain) dinasihatkan merujuk kepada peraturan dengan menghubungi sekretariat di FAM sekiranya terdapat keraguan.
“Pemain dan pasukan yang menyertai Liga Malaysia terutama dalam Liga Super patut berusaha untuk mempertingkatkan tahap profesionalisme masing-masing sesuai dengan penyertaan dalam liga profesional,” ujarnya.
Bagaimanapun kata Annuar, akhir-akhir ini didapati banyak pemain dan juga kelab yang langsung tidak memahami peraturan-peraturan asas berhubung dengan etika sebagai pemain ataupun tanggungjawab pengurusan kelab.
Sementara itu, Kosmo! difahamkan, ada desas-desus mengatakan kegagalan pemain terbabit menyertai latihan yang dikendalikan oleh ketua jurulatih Kelantan, B. Sathianathan sejak kelmarin ekoran rasa tidak puas hati mengenai beberapa perkara.
Antaranya kerana ada pemain yang kini sedang menimbang tawaran daripada pasukan lain yang lebih lumayan sedangkan mereka telah pun sah milik Kelantan melalui surat tawaran yang diberikan sebelum ini.
Selain itu, KAFA juga enggan melayan permintaan beberapa pemain yang mahu gaji mereka dinaikkan lagi walaupun sebahagian pemain bintang menerima gaji yang cukup lumayan sebelum ini.
Kosmo! yang mengikuti sesi latihan pasukan Kelantan di Stadium Sultan Muhammed IV mendapati, semua pemain sudah memulakan latihan kecuali tiga pemain bintang termasuk Norshahrul Idlan Talaha dan Khairul Fahmi Che Mat yang sedang menjalani latihan bersama skuad kebangsaan termasuk S. Chanturu yang mengalami kecederaan.
Sedarlah wahai pemain, "kebintangan" anda tidak ke mana. Lupa diri kerana menganggap diri mula berharga. Apa yang pasti Penjaga Gol Terbaik dan Pemain Muda Terbaik Malaysia 2010, serta Penyerang Terbaik dan Pemain Paling Bernilai Malaysia 2010 masih lagi ingin bersama Kelantan. Begitu juga dengan Jurulatih Terbaik 2010. Mereka yang terbaik ini diharapkan dapat terus berbakti kepada Kelantan pada musim akan datang.

Di kem skuad Malaysia pula, seluruh peminat bola sepak mengharapkan anak buah K.Rajagobal akan membawa khabar gembira dari Indonesia. Piala AFF menadi buruan terakhir untuk tahun 2010. Setelah menunjukkan persembahan terbaik di Guangzhou, China, kini tibanya skuad kita tampil cemerlang di Indonesia.


*Sebelum ini Piala Sumbangsih di antara Juara Piala Malaysia vs Juara Piala FA. Dan jika ini masih diguna pakai Piala Sumbangsih akan menemukan Kelantan dan NS. Tapi kali ini (2011), Juara Piala Malaysia vs Juara Liga Super. Ini bermakna Kelantan akan berebut dengan Selangor Piala Sumbangsih musim depan. Adakah wujud agenda tersembunyi...??
____________________________________________
Ini..
Tunjuk peningkatan - Rajagobal -> Jangan layan provokasi -> Tak gentar Indonesia guna pemain import

Akmal Rizal sertai Perak untuk bersama Cikgu Jan & Perak giat buru 2 pemain bertaraf bintang
Skuad NS buat rombakan besar & Pemain ATM diberi kata dua

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Katakan sesuatu yang rasional yang akan mengatasi emosional..