Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Selamat datang ke laman blog kawe (saya). Apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan sesiapa mahupun mana-mana pihak. Ia hanya pandangan peribadi. Laman ini juga menggunakan / dilampirkan keratan, rencana, dan sumber daripada akhbar-akhbar tempatan. Terima kasih kerani sudi bertandang ke laman MyView @ ramboview.blogspot.com

Sabtu, Julai 03, 2010

Raih iktibar di tanah asing

Oleh AQMAR ALLADADKALAU berbicara dalam konteks penghayatan ilmiah, tidak keterlaluan kalau seseorang menyifatkan bahawa pengisian pembelajaran di peringkat sekolah mahupun di institusi pengajian tinggi di negara ini banyak tertumpu pada konsep teori dan berpaksikan peperiksaan.

Walaupun itu menjadi kesempatan hebat untuk golongan muda menyerap seberapa banyak cabang ilmu, namun masih ada kekosongan lain yang perlu dikejar dan dicapai. Perkara yang dimaksudkan itu adalah pengalaman yang mengisi minda dan jiwa.

Maka, pelbagai aktiviti tambahan di luar jadual pembelajaran formal menjadi 'buruan' mereka yang cintakan bentuk pengisian baru. Demi mendapatkannya, seseorang remaja atau belia perlu berhadapan dengan beberapa cabaran sampingan seperti pengurusan waktu, halangan kewangan, pemilihan program ideal dan sumber dorongan yang berterusan.

"Sebenarnya ada di antara ibu bapa yang mahukan anak mereka mengikuti aktiviti berfaedah di luar waktu pembelajaran. Tetapi mungkin disebabkan mempunyai kekangan dari segi kewangan hasrat itu terpaksa dilupakan," jelas Presiden Grup Penjejak Tamadun Dunia (GPTD), Muhammad Suhail Ahmad, 28.

Menyedari hakikat itu, GPTD yang sudah berusia sembilan tahun tidak pernah pasif dalam menggariskan matlamatnya. Bergerak dengan kapasiti kewangan yang diusahakan sendiri, kumpulan organisasi bukan kerajaan itu sentiasa memikirkan aktiviti bermanfaat untuk disertai ahli-ahlinya.

Idea penubuhan GPTD tercetus daripada gagasan meneladani jatuh bangun sesebuah tamadun. Digerakkan oleh kumpulan anak muda berpendidikan tinggi, GPTD mendedahkan ahli-ahlinya kepada pelbagai aktiviti belia dan khidmat sosial.

"Selain merencana program latihan dan projek pendidikan di dalam negara, kami turut melanjutkan minat mereka terhadap pembinaan jaringan yang lebih besar.

"Ini dicapai melalui program kembara global bagi menjejak tamadun dunia seterusnya mendalami tokoh-tokoh Islam yang sepatutnya dijadikan contoh terbaik buat mereka," terang lulusan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu.

KUNJUNGAN Jelajah Tokoh Luar Negara sempat menatap makam Nabi Ayub.


Menurut Muhammad Suhail, aktiviti asas GPTD seperti bengkel kemahiran, latihan imam muda, kem asas relawan dan diskusi grup dapat berkembang dengan wujudnya matlamat tersebut.

"Ini meliputi penguasaan bahasa strategik, kajian lokasi, aktiviti sosial dan pembinaan jaringan relawan antarabangsa menerusi projek-projek khas di luar negara.

"Peluang itu membolehkan mereka menilai kehebatan Al-Fateh, Cheng Ho, Wali Songo, Hamka, Ibnu Battutah dan Jil Saladin dengan berkunjung sendiri ke negara-negara yang berkaitan dengan tokoh-tokoh dunia itu," jelasnya yang kini giat menyusun jadual buat 400 ahli GPTD.

Latihan asas
Walau bagaimanapun, setiap ahli GPTD perlu melalui beberapa proses latihan untuk menguji kredibiliti mereka sebelum layak mengikuti projek jelajah tamadun.

Melalui Program Outreach misalnya, setiap ahli diberi tugasan untuk mendekati golongan miskin, pesakit, mangsa bencana, orang kurang upaya (OKU) dan Orang Asli.

"Pengalaman menjalin perhubungan dan mendalami kehidupan golongan tersebut perlu dicapai terlebih dahulu. Selain melatih sikap berdikari dan rajin membantu, skil interaksi turut memainkan peranan penting," katanya yang menguji rekrut GPTD dengan kebiasaan bermalam di madrasah dan masjid.

Jika sudah berjaya dalam siri latihan domestik yang mengambil masa selama setahun, barulah para peserta diberi peluang mengikuti program jelajah di luar negara. Apabila terpilih, mereka perlu berada di negara tersebut sekurang-kurangnya sebulan bagi mengumpul maklumat sejarah dan tokoh tamadun.

"Kami ingin melihat daya ketahanan mental dan fizikal mereka termasuk beberapa skil lain. Kelebihan itu sebenarnya mempersiapkan mereka agar mampu mengharungi kehidupan serba sederhana dan mencabar di negara-negara kunjungan nanti.

"Ketika itulah mereka dapat menilai keistimewaan berada di negara sendiri yang serba lengkap dengan kemudahan. Kebanyakan peserta yang mengikuti program ke luar negara ini lebih menghargai negara sendiri apabila mereka pulang ke tanah air," ulas Muhammad Suhail.

Bekas pengamal undang-undang ini sempat berkongsi pengalamannya ketika menjalani Program Jejak Tokoh Luar Negara selama setahun di Guangzhou, China.

Sewaktu berkunjung ke Masjid Saad Abi Waqqas untuk menunaikan solat Jumaat, dia tersentuh hati tatkala melihat bilangan para jemaah yang melimpah sehingga ke luar masjid kerana keterbatasan ruang.

SENI bina Masjid Umawi yang terletak di Syria cukup mengkagumkan.
Mereka khusyuk mendengar khutbah dan bersembahyang meskipun terpaksa menghamparkan tikar di kaki lima. Ketika itu, hujan sedang renyai dalam asakan suhu serendah lapan darjah Celsius.

Muhammad Suhail yang turut berada dalam saf tersebut terpaksa membuat keputusan menanggalkan stoking agar tidak diresapi air hingga menambah kesejukan yang dirasainya.

Terkesan dengan pengalaman itu, Muhammad Suhail telah mempelajari sesuatu. Kalau di bumi Komunis itu, umat Islam minoriti itu sanggup mengimarahkan masjid dalam cabaran cuaca ekstrem, tentu sekali umat Islam di Malaysia tidak punya alasan untuk melangkah ke masjid yang sememangnya lebih luas, selesa dan serba lengkap segala-galanya.

Pengalaman berharga
Bagi Penolong Setiausaha GPTD, Abdul Hakim Shahbuddin, 24, dia belum berkesempatan untuk mengikuti program jejak tokoh dengan sedalam-dalamnya disebabkan komitmen pengajian di UIAM yang perlu didahulukan.

Namun lima tahun lalu, Abdul Hakim berpeluang mengikuti lawatan pendek ke Jepun dan Korea. Dengan membawa misi mengumpul maklumat mengenai kebangkitan Islam di dua buah negara itu, dia dikejutkan dengan keakraban yang ditunjukkan para pelajar Malaysia yang menerima kehadirannya seperti keluarga sendiri.

"Saya membuat kesimpulan bahawa pemahaman tentang Islam di kalangan Muslim Jepun dan Korea masih perlu dibimbing dengan lebih mendalam. Mereka sebenarnya amat memerlukan tenaga pengajar namun bilangannya begitu terhad," terangnya.

Dalam pada itu, sepanjang 10 hari berada di Korea, Hakim pada awalnya berniat untuk bermalam di masjid. Disebabkan sikap ramah penduduk dan pelajar di sana, dia dipelawa untuk tinggal di asrama pelajar dan rumah keluarga angkat.

"Antara cabaran saya adalah untuk mendapatkan bekalan makanan halal. Jadi inilah pentingnya skil berdikari dan komunikasi supaya kita boleh menyelesaikan kemusykilan itu dengan penduduk Muslim di sana," ujar Abdul Hakim.

SEBILANGAN kanak-kanak rancak melakukan tarian tradisional masyarakat Pulau Kokos.


Bagi seorang ahli GPTD, Mohd. Shazni Abdullah, 24, pengalaman berada di tiga buah lokasi iaitu Syria, Turki dan Lubnan masih segar dalam ingatannya.

Baru sahaja berkunjung ke sana awal Januari lalu, Shazni sempat menghabiskan masa dengan mempelajari corak kehidupan masyarakat negara tersebut selama enam bulan.

"Tujuan kunjungan saya adalah untuk memperkukuhkan persahabatan GPTD dengan kumpulan NGO dan sukarelawan di sana. GPTD dalam proses untuk mengembangkan rangkaian bagi membolehkan lebih banyak projek kerjasama dijalankan.

"Kembara itu juga membawa manfaat tersendiri buat saya yang ingin memperkukuhkan kemahiran bahasa dan pertuturan Arab. Bahasa yang digunakan mereka sebenarnya amat berlainan dengan apa yang dipelajari. Mereka lebih banyak guna bahasa pasar," jelas graduan Pengajian Islam UIAM itu.

Seterusnya, sambil mengembara dia turut tidak melepaskan peluang menziarahi makam sahabat-sahabat Nabi Muhammad SAW dan juga lokasi-lokasi bersejarah di negara terbabit.

Selaras dengan motto GPTD iaitu Menjejak, Meneladani, Memimpin, jelas boleh dirumuskan bahawa setiap langkah yang dilakukan oleh ahli-ahlinya membawa nilai pulangan yang tiada tandingannya.

Mereka yang sudah lulus intipati kembara GPTD tentunya terasa mewah ilmu, pengalaman dan iktibar seterusnya mahu menyampaikan kisah tersebut kepada yang lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Katakan sesuatu yang rasional yang akan mengatasi emosional..