Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Selamat datang ke laman blog kawe (saya). Apa yang terkandung dalam blog ini tiada kaitan dengan sesiapa mahupun mana-mana pihak. Ia hanya pandangan peribadi. Laman ini juga menggunakan / dilampirkan keratan, rencana, dan sumber daripada akhbar-akhbar tempatan. Terima kasih kerani sudi bertandang ke laman MyView @ ramboview.blogspot.com

Sabtu, September 20, 2014

Bukan tak biasa kecewa


“Dalam kita melangkah, terkadang diuji dengan ujian yang terasa berat hingga kita terduduk dan menangis. Peritnya terasa.  Tapi ketahuilah dan renunglah kembali ke dalam diri kerana mungkin air mata tika itu hadir kerana dia mahu kita menjahit kembali sejadah iman yang kian terkoyak lantaran ada langkah-langkah yang tersasar daripada keikhlasan”

Itu antara bait-bait teristimewa daripada sahabat kawe. Waktu itu Facebook belum glemor, Friendster hampir pupus, Yahoo Massager jarang-jarang buka. Dengan sms la kita menyampaikan pesanan dan ingatan.

Bercakap tentang kecewa tiada yang terlepas daripada merasa kecewa. Setiap orang pernah merasa kecewa. Secara mudahnya kawe mengadaikan pedih dan sakit dalam kekecewaan itu sama sahaja di antara kita. Yang membezakan adalah punca kita kecewa. Begitu juga dengan rasa gembira dan bahagia. Dengan contoh mudah adalah rasa kenyang. Setiap orang merasa kenyang selepas makan. Sama ada kenyang sekenyang-kenyangnya atau kenyang sekadar mengalas perut. Persoalannya “rasa” kenyang. Yang membezakan kita adalah apa yang kita makan yang menjadi punca kita kenyang.

Bercakap tentang kecewa kawe turut merasai peritnya kecewa. Dari hujung kaki hingga hujung rambut kepala terasa bergegar. Tangan dan kaki terasa sejuk dan kebas. Denyutan nadi seakan tersekat. Dengupan jantung begitu pantas. Sukar untuk lelapkan mata. Bila bangun dari tidur fikiran kusut kembali. Paling menakutkan kekecewaan itu terbawa-bawa ke alam separa mati iaitu alam mimpi. Punyalah kecewa kita yang tanggung.

Bagaimana cara kawe hilangkan kecewa? Ia mengambil masa yang sangat lama. Bertahun-tahun. Apa yang kawe buat adalah berserah dan redha. Mengakui kesilapan. Tidak salahkan sesiapa. Yang lebih penting adalah jangan salahkan ALLAH kerana mengizinkan kekecewaan itu hadir dalam hidup kita. Cukup memeritkan untuk hilangkan kecewa, tapi percayalah bebanan yang kita hadapi ini sebenarnya cukup untuk kita hadapai. Allah tidak bebankan hamba-Nya melainkan beban ini mampu ditanggung oleh kita.

Alhamdulillah kekecewaan itu hadir kembali. Mengapa alhamdulillah? Sebabnya itu tanda dan ingatan Allah untuk kawe kenal pasti dosa yang kawe lakukan sama ada secara sedar ataupun tidak. Ini ingatan untuk kawe.

Mungkin sahabat-sahabat juga pernah merasai rasa inikan?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Katakan sesuatu yang rasional yang akan mengatasi emosional..